Haber
2018-09-02 10:56:19
'Küreselleşme, Eğitim ve Sendikalar' sempozyumu kapsamında dört dilde dört çalıştay gerçekleştirildi


Uluslararası “Küreselleşme, Eğitim ve Sendikalar” sempozyumunun ikinci gününde “Küreselleşme ve Eğitim”, “Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Sendikalar”, “Sürdürülebilirlik ve Eğitim”, “Eğitim Sektöründe Yeni Eğilimler ve Sendikalar”, konulu çalıştaylar yapıldı.

Genel Başkan Ali Yalçın’ın da katılarak açıklamalarda bulunduğu çalıştaylar İngilizce, Arapça, Fransızca ve Rusça gerçekleştirildi. Oturumların ardından, moderatörler konuşulan konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.



 

“Küreselleşme ve Eğitim”

Romanya, Bangladeş, Kosova, Nijerya, Hırvatistan, Singapur, Endonezya, Gambiya, Hindistan, Yeşil Burun, Tanzanya, Danimarka, Bosna-Hersek, Somali, El Salvador, Mozambik ve Arjantin’den sendika yöneticilerinin katıldığı “Küreselleşme ve Eğitim” konulu çalıştayın sonuç değerlendirmesini yapan Hırvatistan eğitim sendikası CTU Başkanı Sanja Sprem, sendikaların öğretmenlere becerilerini geliştirmeleri için yardımcı olması gerektiğini belirterek, “Öğretmenler olarak kendimizi eğitmemizin, geliştirmemizin bir yolunu bulmamız lazım. Sendikalar sadece kamu sektörünü temsil etmeye başladı. Sendikaların özel sektörde çalışan öğretmenleri de koruması lazım. Sendikaların eğitim sağlamak konusunda yapması gereken çok şey var. Hedeflerimize tek tek ulaşmak mümkün değil. Öğretmenler, öğrenciler ve veliler hep birlikte hareket etmek zorundayız” dedi.



 

“Eğitim Sektöründe Yeni Eğilimler ve Sendikalar”

İran, Nepal, KKTC, Afganistan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Güney Afrika, Kenya, Pakistan, Namibya, Tayland, Vietnam, Eritre, Zambiya, Arnavutluk, Somali ve Moğolistan’dan sendika yöneticilerinin katılımıyla yapılan “Eğitim Sektöründe Yeni Eğilimler ve Sendikalar” çalıştayının ardından bir değerlendirme yapan Tayland Öğretmenler Birliği Başkan Yardımcısı Dr. Tinsiri Siribodhi, 17 ülkenin eğitimdeki yeni trendleri konuşmak üzere bir araya geldiğini ifade ederek, “Son derece faydalı tartışmalar gerçekleştirdik. Üzerinde durulan konular arasında, öğretmenlerin ve öğrencilerin eğitime erişimi, öğretmen eğitimi, öğrencileri ve öğretmenleri endüstri çağına nasıl adapte edileceği, eğitimin özelleştirilmesi, eğitimdeki yeni gelişmelerin öğretmenlere getirdiği zorluklar, eğitime ayrılan bütçelerin düşük olması ve eğitim sendikalarının bir araya gelerek hareket etmesi konuları yer aldı. Oturumda 17 farklı ülke olarak konuştuk ancak konularımız da sorunlarımız da aynıydı. Oturumun en dikkat çeken konusu ise eğitim kalitesi ve öğretmenlerin eğitim kalitesindeki rolü oldu” ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Letonya, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Ermenistan, Estonya, Rusya, Tacikistan, Kırgızistan ve Litvanya’dan eğitim sendikaları yöneticilerinin katıldığı ve Rusça yapılan “Eğitim Sektöründe Yeni Eğilimler ve Sendikalar” başlıklı çalıştayın sonuç metnini ise Rusya eğitim sendikası ESEUR Başkan Yardımcısı Vadim Dudin açıkladı. Değerlendirmeye aldıkları konular arasında çalışma şartları iyileştirilmeyen öğretmenlerin göçü, aynı eğitim modellerinin farklı ülkelerde verdiği sonuçlar ve yeni eğitim modelleri hakkında yeterince bilgilendirilmeyen öğretmenlerin yer aldığını kaydeden Dudin, eğitim gibi önemli bir konuda mücadele veren sendikaların daha fazla inisiyatif almaları gerektiğini vurguladı.



 

“Sürdürebilirlik ve Eğitim”

Fas, Moritanya, Burkina Faso, Senegal, Nijer, Çad, Mauritius, Gine, Benin, Cibuti, Kamerun, Mali ve Fildişi Sahili’nden eğitim sendikaları yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Sürdürülebilirlik ve Eğitim” konulu çalıştayda konuşulan başlıklara ilişkin açıklamalarda bulunan Fas eğitim çalışanları sendikası Başkanı Abdelillah Dahman, farklı ülkelerden insanların bir araya gelerek aynı sorunlar üzerine paylaşımlarda bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kendi ülkelerimizde küreselleşmeye karşı topluca mücadele etmemiz gerektiği sonucuna vardık. Yerel değerleri kaybetmeksizin bir gelişim ve dönüşüm yaşanması, mahalli eğitimde ve genel olarak eğitimdeki bazı müesseselerin uluslararası örgütlerin baskısından kurtulması, fırsat eşitliği noktasında yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini vurguladık. Bütün siyasetler, bütün felsefeler ve bütün programlar hazırlanırken mutlaka öğretmenlerin görüşleriyle şekillendirilmesi gerektiğine değindik. Eğitimde sürdürülebilirlik, demokrasinin uygulanabilirliğiyle doğru orantılıdır.”



 

“Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Sendikalar”

Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, Bahreyn, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman, Sudan, Cezayir, Ürdün ve Libya’dan eğitim sendikaları yöneticilerinin katılımıyla yapılan “Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Sendikalar” çalıştayının sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim Enternasyonali Arap Bölgesi Direktörü Hüseyin Boujarah ise şunları kaydetti: “Demokraside eğitim sendikalarının rolüne, fırsat eşitliğine ve özelleştirme konularına değindik. Ancak demokrasinin uygulanabildiği bir ortamda sendikalar görevlerini yapabilir ve karar almada etkili olabilirler. Küreselleşmenin eğitime etkisine baktığımızda eğitim bakanlıklarının bütçeleri kısma yoluna girdiklerini görüyoruz. Küreselleşmenin kötü sonuçları olabilir ancak bu bizi yıldırmamalıdır. Bu konuda susmamamız, sesimizi özgürlük için çıkarmamız gerekiyor. Eğitim sorunlarının çözümünde sendikaların rolü ve özelleştirme de önemli konularımız arasındaydı. Her hak sahibine hakkının mutlaka verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için mücadele vermeye devam edeceğiz.”



 

Değerlendirme oturumunun ardından, katılımcılar söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdiler.


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen