Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, fiyatların yükseldiğini, sabit ve dar gelirlilerin alım gücünün azaldığını ifade ederek, “Alım gücü düşen kamu görevlilerinin maaşlarına seyyanen zam yapılmalıdır” dedi.
Ali Yalçın, Samsun, Tokat, Kırşehir ve Zonguldak’ta Memur-Sen İl temsilcilikleri tarafından düzenlenen il divan toplantılarına katılarak gündeme ve sendikal çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yolumuz uzun, işimiz çok
Milletin dertleriyle dertlenen, sevinciyle sevinen, kederiyle kederlenen bir emek hareketi olduklarını belirten Yalçın, “Biz geleceğini bu topraklar üzerine, bu millet üzerine inşa eden bir emek örgütüyüz. Bizim ötekimiz yok, zihin dünyamızda fay hatları yok, onun için hep ‘acımız ortak, sancımız ortak, derdimiz ortak’ dedik. Hak, adalet ve özgürlük mücadelemiz, millet için sevdamız, insanlık için ortak paydamız var bizim. Kurulduğumuzdan beri hep mücadelenin içinde olduk. Müzakereyle, mücadeleyle kazanımlar ürettik. 4/C’nin kaldırılmasını sağlayan, 3600 ek gösterge sorununu ve sözleşmeliye kadro meselesini çözüme kavuşturan sendikayız. Bunları ve daha fazlasını nasıl başardıysak memurun alım gücünü yükseltecek olan da, 3600 ek göstergenin çerçevesini genişletecek olan da, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının genel idare hizmetleri sınıfına geçişini sağlayacak olan da inşallah biziz, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’dir. Yolumuz uzun, işimiz çok ama ufkumuz geniş, hayallerimiz büyük, inancımız tamdır” şeklinde konuştu.
Ücret dengesizliği giderilmelidir
Tekil düzenlemeler ve oransal artış sebebiyle kamu görevlilerinin aldığı ücretler arasındaki makasın açıldığını defalarca dile getirdiklerini kaydeden Yalçın, bunun çaresinin oransal değil, seyyanen zam olduğunu söyledi.
Her toplu sözleşmede birçok önemli sorununun çözüme kavuşturulmasını sağladıklarını ve önlerinde daha uzun bir yol ifade eden Yalçın, şöyle devam etti: “Bir sıkıntımız var. Toplu sözleşme görüşmesi dışında yapılan her türlü tekil düzenleme kamuda büyük sorunlara sebep oluyor. Meclis’te birçok kesime özel yapılan düzenlemeler memurların çalışma barışını olumsuz etkiliyor. Toplu sözleşme masası dışında yapılan tekil düzenlemeler sebebiyle ücret dengesizliği oluşmuş durumda. Bunun sorumlusu biz değil, tekil olarak yapılan düzenlemelerdir. Ücret dengesizliğini ortadan kaldıracak adımlar atılmalıdır. Bunun çaresi seyyanen zamdır. Çünkü ücretler arasındaki makas çok açılmıştır. Bu açılan makas ancak seyyanen zamla kapatılabilir.”
Ali Yalçın, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının yapılarak, kamuda kariyer basamaklarının oluşturulmasına ve insanların performanslarıyla kamuda yükselecekleri sistemin tesis edilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.
15 Mayıs mutabakatlarının önemine de değinen Yalçın, sendikal alan için tescil niteliği taşıyan ve yetkili sendikaların belirlendiği bu önemli gün için teşkilat olarak çalıştıklarını dile getirdi.
Eğitimciye şiddet hadiselerinde fiil görmezden gelinmemeli, failler hak ettikleri cezaya çarptırılmalıdır
Son günlerde, Diyarbakır, Bursa ve Eskişehir başta olmak üzere, eğitimcilere yönelik birçok şiddet olayına tanık olduklarına dikkat çeken Yalçın, “Eğitim çalışanlarımızın hayatını güvence altına alacak, itibarını daha da artıracak, konumunu güçlendirecek, onu tehlikelere karşı koruyacak tedbirleri almak için daha ne bekliyoruz? Şiddeti önlemede önemli bir aktör olması gereken eğitimcilerimiz şiddetin kurbanı olmaya devam ediyor. Diyarbakır’da bir meslektaşımız şiddete maruz kaldı, 15 günlük rapor aldı. Bursa’da bir müdür yardımcısı meslektaşımız kendini bilmez bir veli tarafından silahlı saldırıya uğradı ve yaralandı. Eskişehir’de ise ücretsiz kitap dağıtımı işini alan firma görevlisinin densizliği ve dengesizliği kamuoyuna yansıdı. Öğretmenlerimize ‘geçmiş olsun’ dileklerimizi iletiyor, ‘meslek kanunu değişmeli, caydırıcı hükümler meslek kanununda yer almalıdır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.